Hírek, aktualitások

Beiratkozás 2024.

Leendő elsős tanítónénik:
Máté Zoltánné, Kovácsné Császár Ildikó, Barcsa-Kriston Ivett, Tuza Renáta

Máté Zoltánné
Kedves Szülők, leendő első osztályos tanulók!

Máté Zoltánné, Detti néni vagyok, 28 éve tanítok az Újváros Téri Általános Iskolában alsó tagozatos kisgyermekeket. Hiába a sok éves tapasztalat, ha első osztályt kezdek, az az igazi élmény, kihívás, reményt keltő feladat. Szeretem a gyerekeket, fontos, hogy az ember rátaláljon az adottságainak megfelelő szakterületre, úgy érzem, én szerencsés vagyok. Eddigi osztályaim, szinte kivétel nélkül iskolaotthonos osztályok voltak, a mostani negyedikeseim is így kezdték.

Tulajdonképpen ez a tanulási forma az óvodai „élet” folytatása, mely megkönnyíti a gyermekeknek az átmenetet az óvoda és az iskola között, ami olykor nem könnyű számukra. Az iskolaotthon keretében a gyerekek egész napos oktatása, nevelése történik reggel 8 órától, délután 16 óráig. Ez idő alatt a tanítási órák és a szabadidős tevékenységek váltják egymást, szem előtt tartva tanulóink terhelhetőségét. Délelőtt és délután is van tanulás, melyek között a pihenő idő egy kis kikapcsolódást nyújt a kicsiknek. Kötetlenebb forma, a mi szabadságunk is nagyobb. Több lehetőség nyílik az egyéni fejlesztésre, beszélgetésre, játékra, melyet még nagyon igényelnek a gyerekek.

Külön öröm számomra, hogy iskolánk kiemelt feladata a művészetek iránti fogékonyságra nevelés, amit az óráimon igyekszem mindig előtérbe helyezni. Nagy előrelépés a tanulók képességinek fejlesztésében (pl. íráskészség), ha különféle technikákat tanulnak, színeket használnak, és érdekes formákkal dolgoznak, amelyekkel látványos, kézzel fogható eredményeket érnek el. Az alkotás a kezünkben hatékony fejlesztő eszköz, a gyermekek számára pedig nélkülözhetetlen örömforrás.

 A rugalmasan alakítható órarend miatt az iskolaotthonos gyermekek ugyanúgy részt vehetnek délutáni szakkörökön, edzéseken. Mivel az osztály szinte egész nap együtt van, ezért meghitt családias légkör alakul ki, szeretnek együtt lenni, szeretek velük lenni. Mindez nagyon fontos, hiszen nyugodt körülmények nélkül, nem igazán lehet jó eredményeket elérni, nagy hangsúlyt fektetek erre. Jól összekovácsolódnak a hónapok alatt, ezt bizonyítja a jelenlegi negyedik osztályom együttműködő, szoros kis közössége.

Kívánom, hogy a gyermekek megleljék az adottságaiknak megfelelő első osztályukat és reménykedve várom az aktív, felelőségteljes szülők együttműködését, amely megalapozza a derűs, kiegyensúlyozott iskolás éveket, mind a tanítványaim , mind a szülők számára.

Kovácsné Császár Ildikó:

Kedves Szülők, leendő első osztályos gyerekek!

Kovácsné Császár Ildikónak hívnak.1992-ben végeztem Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, tanító – matematika tanár szakon.

4 éve tanítok az Újváros Téri Általános Iskolában. Tanítványaim 4. osztályosok, iskolaotthonos osztályként kezdték általános iskolai tanulmányaikat.

Az iskolakezdés hatalmas lépés minden kisgyermek számára. Célom, hogy ezt a folyamatot játékos módszerekkel és változatos munkaformákkal zökkenőmentessé tegyem. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek örömmel jöjjenek iskolába, szívesen tanuljanak, élmény legyen számukra az iskolában eltöltött idő, ezért gyermekközpontú, szeretetteljes légkör megteremtésére törekszem. Pedagógiai munkám során figyelmet fordítok a gyermekek képességeire, ennek megfelelően választom meg az óráimon alkalmazott módszereket. Szeretettel, dicsérettel, pozitív megerősítéssel ösztönzöm tanulóimat, hogy minél jobb teljesítményt érjenek el. Tanóráimat igyekszem minél játékosabban vezetni, vidám hangulatúvá és változatosabbá tenni.

Olyan osztályközösség kialakítására törekszem, ahol elfogadják és segítik egymást a gyerekek, ahol jól érzik magukat, barátokra találnak. A derűs, nyugodt légkör nagyon fontos az eredményes tanuláshoz.

Törekszem a szülőkkel való együttműködő, bizalommal teli kapcsolat kialakítására, mert úgy gondolom, hogy a gyermekek fejlődését úgy segítjük a legjobban, ha együtt gondolkodunk és cselekszünk.

Sok szeretettel várom a leendő elsős tanulókat!

Barcsa-Kriston Ivett:

A leendő 1/b osztály napközis tanító nénije

Három éve dolgozom az Újváros Téri Általános Iskolában. Jelenleg a 2/b osztályban tanítok magyar nyelv és irodalmat, illetve testnevelést.

Az iskolakezdés hatalmas lépés minden kisgyermek számára, ezért Reni nénivel kiemelt célunk, hogy ezt a folyamatot megkönnyítsük. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek örömmel jöjjenek az iskolába, szívesen, jó kedvvel tanuljanak, élmény legyen számukra az itt eltöltött idő, legyen szó tanulásról vagy szabadidőről.

A munkám során nélkülözhetetlennek tartom a szeretetteljes, biztonságot adó, vidám légkör megteremtését.  Mindig is fontosnak tartottam a játékos, kreatív foglalkozásokat, így erősítem és mélyítem el a gyerekek délelőtt megszerzett tudását. A tanulásban képességeiknek megfelelően segítem, támogatom őket. Legfőbb pedagógiai elvem a következetesség. Vallom, hogy fegyelem nélkül nem lehet tanítani! Meg kell találni a középutat, ahol működik a tisztelet oda – vissza. A gyermeket a társamnak tekintem és az a célom, hogy ő is a társának tekintsen. Nagyon szeretem a hivatásomat, szívvel-lélekkel tanítok, és amíg csak lehet tanító néni szeretnék maradni. A tanítói pályán elkötelezettnek érzem magam, szakmai fejlődésem érdekében nyitott vagyok az innovatív módszerekre. 

Szükségesnek tartom a szülőkkel való jó együttműködést, ami megalapozza a kiegyensúlyozott, harmonikus iskolai éveket.

Az elsős tanító nénikkel szeretnénk, hogy a szeptemberi csengetés ne izgalmat jelentsen a kisgyereknek, szülőnek, tanítónak, hanem egy új kaland kezdetét.

„Minden gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben.

Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül. Miért is hasonlítanád össze őket?

Mindegyik más.

Mindegyik különleges.

Mindegyik gyönyörű.”(ismeretlen szerző)

Tuza Renáta:
Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

Engedjék, engedjétek meg, hogy bemutatkozzam: Tuza Renáta vagyok, örülök, hogy a következő tanévtől újra elsős osztályfőnök lehetek. Szeretettel várom a napközis osztályt választó kisdiákokat, hogy együtt indulhassunk el az első iskolai kalandra!

22 éve vagyok pedagógusi pályán, a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Karán végeztem tanítóként, majd 2015-ben óvodapedagógusi diplomát szereztem Szarvason, a Gál Ferenc Főiskolán.

Az Újváros Téri Általános Iskolában 2018- ban napközis tanítóként kezdtem, jelenleg a 4. c osztály osztályfőnöke vagyok, szeptemberben pedig a 3. elsős osztályomat várom.

Az első osztály egy különleges hely, ahol gyermekeink megkezdik a tanulmányaikat és felfedezik az iskolai élet szépségeit, olykor nehézségeit.

Ígérem, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy támogassam a gyerekeket ezen az izgalmas úton. Fontosnak tartom a nyitott kommunikációt, tehát nyugodtan fordulhatnak hozzám kérésekkel, kérdésekkel, aggodalmakkal szülők, gyerekek egyaránt. Készen állok arra, hogy sikeres, boldog tanévet alakítsunk ki a gyerekek számára. Ehhez fontos eszköznek tartom a játékosságok, ami segíti a gyerkőcöket az óvoda-iskola közötti átmeneti időszakban, a következetességet és a türelmet, az egyéni fejlesztést. Szerintem ezek nélkül nem lehetséges sikeres oktató- nevelő munka.

Az iskolai évek során nemcsak az alapvető tudást fogjuk megszerezni, hanem egy szoros, támogató közösséget is építünk. Ebben segítségünkre lesz Ivett néni is, aki, osztályunk napközis tanító nénije lesz.

Nagyon várom, hogy találkozzak mindannyiukkal, de legfőképpen leendő kis elsőseimmel, hogy együtt, játékosan ismerkedjünk meg a számok és betűk világával!

Egy kis ízelítő, az első osztály előkészítő időszakából, amit bizonyára már most is szívesen kipróbálnának a gyerekek, kis szülői segítséggel:

Napközis osztályról általánosságban:

  • Naponta 4-5 tanítási órájuk van a gyerekeknek, a tananyaghoz kapcsolódóan házi feladatot kapnak. A tanítás 11.35-kor illetve 12.30 ér véget számukra. Tanítás után kezdődik a napközis foglalkozás vagy akár haza is mehetnek.
  • A napközis tanító nénivel együtt ebédelnek mindannyian órák után.
  • Napköziben: kis pihenés, játék, levegőzés után a tanulási idő következik, 14.00-15.00 között.
  • Tanulási idő után maradhatnak még tovább napköziben vagy haza is mehetnek a gyerkőcök. Akik maradnak, azoknak lehetősége lesz játszani, gyakorolni, akár különféle foglalkozásokon részt venni.
  • Napi 3x-i étkezés javasolt a napköziben maradó apróságoknak

Szeretettel várom a leendő első b. osztályos tanulókat : Tuza Renáta tanító néni


Kézilabda Diákolimpia, vármegyei döntő

A mai napon (2024.03.12) a Marosi István Városi Sportcsarnokban rendezték meg a IV. korcsoportos fiú kézilabda diákolimpia Borsod-Abaúj- Zemplén vármegyei döntőjét. Iskolánk csapata Zákányi Zoltán testnevelő és Lovas Szilárd edző vezetésével a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola csapatát 34:19 arányban, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola csapatát 31:16 arányban győzte le, így megyebajnokként jogot szerzett a Miskolcon rendezendő országos döntőn való részvételre. A gyerekek az aranyérmeket és a Janiczak Dávid polgármester úr által felajánlott bajnoki serleget Kellóné Mezőtúri Márta képviselő asszonytól vehették át.

A polgármester úr által felajánlott három különdíjból kettő iskolánkban maradt. A gólkirály két mérkőzésen szerzett 25 góljával Molnár Milán lett, a legjobb mezőnyjátékos díját Konyha Balázs kapta.

A csapat tagjai: Fodor Bence, Hancsovszki Dávid, Juhász Botond, Konyha Balázs, Markó Bálint, Molnár Milán, Simon Hunor, Szerémi Lívió, Sztraka Marcell, Tiszai Nándor, Török Botond, Vild Botond.

ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY 2024

Újabb matematika sikerek!

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny vármegyei fordulójának eredményhirdetését rendezték meg ma délután Sajószentpéteren. Megyénkben a verseny első fordulóját több mint 1700 tanuló írta meg, innen a megyei fordulóba közel 1000 tanuló jutott tovább. A megyei eredményhirdetésre évfolyamonként a legeredményesebb 15 tanulót hívták meg a verseny szabályzata szerint, ami már maga nagyon szép eredmény, hiszen évfolyamonként 100-150 tanuló versenyzett.

Iskolánkból 59 tanuló írta meg az első fordulót, majd innen 39 tanuló jutott tovább a vármegyei fordulóba. Közülük négy tanuló kapott meghívót az ünnepélyes eredményhirdetésre.

Egyéni eredmények vármegyei szinten:

15. hely Vrana Dominik 2.b osztály (Kovácsné Faragó Judit)

14. hely Pásztor Zétény 5.a osztály (Kallóné Endrész Gabriella)

14. hely Balog Dániel 7.c osztály (Kallóné Endrész Gabriella)

8. hely Turóczi Zsófia 8.a osztály (Éliás Gábor)

A többi tanuló eredménye is nagyon lényeges iskolai szinten, hiszen évfolyamonként a három legjobb eredményt összegezve csapat pontszámok is születnek. Ezek alapján BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYE LEGEREDMÉNYESEBB ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA lett az ÚJVÁROS TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA!!! 🥇

Gratulálunk minden résztvevőnek, felkészítő nevelőnek, akik hozzájárultak ehhez a nagyon szép eredményhez! 👏👏👏❤️

A fotók az eredményhirdetésen készültek, ahol Pásztor Zétény nem tudott részt venni, hiszen éppen a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen vett részt.

Megyénket 33 tanuló képviseli a verseny országos fordulóján! Külön gratuláció nekik is!👏👏👏

Farsang 2024

Az Újváros Téri Általános Iskola Diákönkormányzata szervezésében és vezetésével ebben a tanévben is megrendezésre került intézményünkben a farsangi karnevál. Az alsó tagozatos gyerekeknek február 8-án csütörtökön, a felsősöknek pedig február 9-én pénteken zajlott le az esemény. A farsangi bál – mindkét alkalommal – keringővel kezdődött, amelyet a végzős nyolcadik osztályosok adtak elő. A koreográfia megalkotását és a tánc betanítását Kaprinay Tibor táncművész végezte, az osztályfőnökök, Kujbus-Forgács Ilona és Katona Tibor segítségével. A keringő után kezdődött meg a jelmezes felvonulás. Osztályonkénti csoportos jelmezesek versengtek egymással. A zsűrinek mindkét alkalommal rendkívül nehéz dolga volt, mert nagyon ötletes és színvonalas jelmezek és ezekkel egybekötött produkciók kerültek a nagy számban megjelent kedves szülők illetve vendégek elé. Amíg a zsűri tanácskozásra elvonult, a közönséget az alsósok rendezvényén Fülep Péter táncpedagógus tanítványai, a felsősök rendezvényén pedig az Erica C. Dance School két tánccsoportja szórakoztatta. Mindkét esetben nagy sikert arattak a táncosok.

A jelmezes verseny eredményei, helyezettjei csoportonként:

1. és 2. évfolyamosok:

1. Rabok legyünk vagy szabadok? – 2b, Te vagy az anyukám? – 2c

2. Táncos trollok – 1b

3. Vadnyugati idill – 1a

4. Harry Potter varázslótanoncai – 1c

5. Barbiek és Kenek – 2a

3. és 4. évfolyamosok:

1. Struccok tánca – 4c

2. Francia kártyák farsangja – 3a, Utazzunk a Hawaii szigetekre! – 3c, A ritmusok mesterei – 4a

3. Noé bárkája – 3b

4. Mi leszek, ha nagy leszek? – 4b

5. és 6. és 7. évfolyamosok:

1. Buli az öregek otthonában – 6b

2. Apáca show – 7b, Zenés időutazás – 7c

3. Aranyrablók avagy az aranyos rablók – 5a

4. Káosz osztag – 7a, Farsangi rémálom – 5b

5. Hörömpő cirkusz világszám – 6a

Szívből gratulálunk minden csoportnak, minden versenyzőnek, és minden osztályfőnöknek! – A versenyen résztvevőket oklevéllel és ajándék tortával jutalmazta a Diákönkormányzat. Ezt követően a tombolasorsolás következett. Értékes, hasznos nyeremények találtak gazdára. A büfé a rendezvény teljes időtartama alatt széles választékkal várta a vendégeket. A délután további részében az alsós tanulók 20 óráig, a felsős tanulók 21 óráig táncolhattak, szórakozhattak.

Határtalanul 2023

Az Újváros Téri Általános Iskolában idén újra részt vettünk a Határtalanul programon, 3 év kihagyás után. A pályázat célja, hogy a hetedikesek megismerhessék a történelmi Magyarország területeit, ahol mai napig jelentős a magyar ember él. Ebben az évben Szerbiában, a Vajdaságban kirándultunk május 30. és június 2. között.

A kirándulás minimális anyagi ráfordítást jelentett a diákok számára, az étkezést, a szállást és az utazást a magyar állam állta.

Főbb települések, amiket meglátogattunk:

  • Zenta, ahol megismerkedtünk a zentai csata és a város történelmével
  • Szabadka, ahol a városházát és Kosztolányi Dezső egykori iskoláját látogattuk meg
  • Noviszád (Újvidék) és Pétervárad
  • Csúrog, ahol 1944-ben a teljes magyar lakosságot kiirtották, itt most emlékmű áll

Egyéb tevékenységek is voltak, így például a szálláson volt lehetőségük kürtőskalácsot sütni, népi táncot tanulni és a közeli farmnak köszönhetően lovakat is simogatni, csutakolni. Az utolsó napon egy magyar tanítási nyelvű iskolát, a palicsi alapiskolát is megismerhettük.

Ballagás

2023. június 16-án elballagtak iskolánk 8. évfolyamos tanulói. Az ünnepség pénteken 16:30 órától kezdődött. Először a végzős tanulóink az osztályfőnökökkel együtt végigjárták az intézmény folyosóját és udvarát, majd amikor beértek és elfoglalták helyüket az aulában, az ünnepi műsoruk következett. Ballagó diákjaink meghatódva bár, egy nagyon szép műsort adtak elő. Ezek után az Igazgatónő ünnepi beszéde és a jutalomkönyvek kiosztása következett. Az ünnepség lezárásához közeledve a szülők átadták a virágokat a gyerekeknek. Utolsó mozzanatként a diákok színes léggömböket bocsátottak fel a magasba.

Múzeumlátogatás

A Lázár Ervin Program keretében 2023. június 15-én a Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozására látogattak az Újváros Téri Általános Iskola 8. évfolyamos tanulói. A tanulók a négy kísérő pedagógussal együtt reggel 8 órakor indultak, a budapesti program 12 órakor kezdődött. A foglalkozás témája: a Magyar Királyság fénykora: a középkor, valamint: A török-kori Magyarország. A színvonalas foglalkozásokat múzeumpedagógusok tartották, a gyerekek úgy az előadást, mint a feladatokat nagyon élvezték. A foglakozások után a csoport megtekinthette az időszakos és állandó kiállításokat is. A remek hangulatú kirándulásról este 6 óra után érkezett haza a csoport Ózdra.